Jerusalem

Jerusalem är en spännande och ovanlig stad. Hit borde alla åka på semesterresa tycker jag.
För den som gillar shopping är det här ett riktigt mecka, och det är väldigt billigt trots att det finns så vackra varor med hög kvalitet. Dock är många butiker stängda, på grund av den judiska sabbaten. Ibland är de ändå öppet på kvällen, när solen har gått ned. Det finns förstås även stora gallerier och centrum i Jerusalem, förutom de mindre butikerna. Här finns det resturanger, hotell, parkeringar, biografer och så vidare – allt för att göra upplevelsen så rik som möjligt för besökarna. En del av dem har till och med postkontor. Här är det något dyrare, och extremt mycket mer folk, men det är helt klart värt ett besök. Parkeringen är oftast gratis och det är luftkonditionerat.
Den största gallerian i Jerusalem har över tvåhundrafemtio affärer och tar emot cirka trettiofem tusen besökare varje dag. Hantverk finns det gott om; keramiska produkter, avancerad konst, tavlor, affischer, glas och så vidare. Köp inte några växtligheter eller kryddor hur mycket det än kan locka – risken är att du blir stoppad i tullen och om du har otur väntar till och med böter. Och försök inte komma undan med att ta grejer ur hyrbil, det kan bli ännu otrevligare.. :)

Det finns gott om ljuvliga uteserveringar på stadens gator, och man bör inte turista här utan att slå sig ned på en eller två av dem. Beställ en het kaffe, en kall glass eller en uppfriskande sallad. Var dock försiktig med isbitar eftersom att det inte är en bra idé att dricka vattnet här, oavsett om det är fruset eller ej… Missa heller inte Davids Torn, med sin fantastiska utsikt. Besök gärna även Mamilla, som är ett riktigt turistområde med en rejäl gågata som heter Ben Yehuda. Här finns det också mängder av restauranger, caféer, mindre och större butiker, mataffärer och så vidare. När det kommer till prutning är det bra att du vet i förväg ungefär vad som gäller. Du har all frihet att försöka gå ned till cirka en tredjedel av priset, om inte med, men kom ihåg att affärsmännen är vana förhandlare och kan ha mer tålamod än du…

Den bästa marknaden heter Machane Jehuda och ligger – som hörs på namnet – nära Ben Yehuda. Därför kan det vara väldigt klokt att boka hotellrum i det här området; allting finns på gångavstånd. På Machane Jehuda finns det gott om spännande mat. Man kan oftast få provsmaka det som lockar en, och det finns välsmakande ostar, viner, korvar, oliver, oljor, grönsaker och så vidare. Jerusalem väntar på dig, så boka flyget idag!

RSS 2.0