Att som kund använda sig av nätet

Även om dagens utveckling inom Internethandeln har kommit mycket långt, finns det tyvärr fortfarande en hel del nackdelar. Dessa nackdelar ska givetvis inte hindra dig som kund att vilja handla på nätet, men det kan vara vettigt att tänka igenom sitt köp noggrant innan du låter det gå igenom.

Dessa aspekter bör man framförallt tänka extra mycket på när man handla på sidor som exempelvis Blocket och Tradera. Där är det inget särskilt företag eller bolag som står bakom produkten och garantera produkten eller köpets äkthet. I dessa fallen är det ofta privatpersonen som vill sälja eller köpa en vara, och eftersom handelns sker på nätet har man ingen andledning om vem denna person kan vara.

Detta innebär givetvis inte att man behöver vara överdrivet skeptisk mot allt på dessa sajter, men kan i alla fall försöka ha ett vaket öga. Det du kan göra för att säkra ditt köp är att använda dig av bra betaltjänster så att du känner dig betryggad i dit köp. I dag finns det bra betalningslösningar och fördelarna att använda dessa är att du känner dig betydligt tryggare med ditt köp. Dagens betaltjänster är pålitliga till 100 procent.

Så till alla er som säljer och köper frekvent på nätet ta in dessa ord på vägen. Det är väldigt vanligt med lurendrejare på nätet och vem som helst kan åka dit. Även om personen verkar pålitlig och sympatisk enligt dig själv, kan det likväl vara det motsatta. Ta därför reda på all viktig information som kan vara relevant i sammanhanget. På så sätt kommer du att kunna undvika eventuell bedrägerier av olika slag.

Att äta enligt GI

För alla er som har beslutat er för att äta enligt GI metoden så kommer jag nu göra en lista på vad ni kan och får äta. Är ni nybörjare och knappt hört talas om GI metoden innan, kan det vara skönt att ha en liten lathund att luta sig tillbaka på. Jag tänker göra en liten serie av artiklar med information om GI och vilken slags mat man kan äta.
Jag kommer att tipsa om bra produkter och råvaror som gör att matlagningen blir mycket spännande än förväntat. Jag kommer att ge bra tips på hur en bra frukost kan se ut, men också andra måltider som lunch, mellanmål och middag. Äter man enligt GI är det viktigt att försöka äta var tredje timme, alltså väldigt regelbundet.
Många som börjar på denna diet behöver tid att vänja sig vid detta, och därför kan det vara bra att en meny och massa goda mattips att gå efter när fantasin tryter. Så läs noggrant igenom listan på tillåtna livsmedel nedan. Bli inte förkrossad om något du älskar att äta inte står med. Försök istället att se möjligheterna i de andra livsmedlen och vad du kan laga med dem.

Protein
Alla sorters ostar. Ex. mozzarella, fetaost, vanlig hårdost, philadelphiaost, chevré, parmesan, brieost, haloumiost mm. Keso Ägg Kött som kyckling, fisk, skaldjur, fläskkött, bacon mm. Vegetariskt protein: Falafel (kikärtsbullar), bönor av olika slag, quinoa, sojaprodukter mm.

Kolhydrater
Fullkornspasta, fullkornsris, bulgur mm Grovt bröd som rågbröd, pumpernickel och kavring, alla slags knäckebröd mm. Gryn som müsli, havregryn, råggryn, mannagryn mm.

Tankar om CSN

Som nyexaminerad läkarstudent har jag haft mycket kontakt med CSN under alla mina år som student. Mina åsikter och tankar kring denna organisation har pendlat upp och ner, och idag är jag fortfarande kluven kring vad jag tycker om CSN. Att det finns en organisation som lånar ut pengar till studenter är givetvis fantastiskt, men frågan är om är värt det.
För många studenter blir det ibland så mycket krångel att de istället blir skyldiga CSN mer pengar än vad från början lånade. Jag har personligen aldrig haft problem med mina lån eller med CSN som organisation, men jag har en vän som hamnade i en ytterst svår situation. Om jag minns rätt så hade hon pluggat några år, lite lösa kurser så där, men ingen hel utbildning. Någon gång mitt under hennes studier var hon med om en skidolycka och bröt båda benen. En väldigt svår och komplicerad skada som skulle ta lång tid att läka, och det skulle krävas mycket rehabilitering för att hon överhuvudtaget skulle kunna gå igen.

Detta innebar självklart att hon blev tvungen att ta ett uppehåll i sina studier och meddelade, så fort hon var kapabel till det, hennes institution på universitetet i Uppsala. Detta var givetvis okej, men de påpekade att hon var tvungen att ta kontakt med CSN så fort så möjligt. Detta var nödvändigt så att hon inte skulle få utbetalt pengar hon inte behövde, då hon hade tagit ett uppehåll. Inga konstigheter, och min vän tar kontakt med CSN och berättar om sin situation. Därefter rullar allting på och min vän blir bättre och bättre i benen efter all rehabilitering. Plötsligt en dag får hon en räkning från CSN där de påstår att hon är skyldig dem pengar, mycket pengar. Tydligen har hon, utan sitt vetande, fått in dessa lån på ett av sina bankkonton.
Dock helt ovetande. Idag ligger CSN och min vän i tvist med varandra och ord står mot ord. Hur det slutar återstår att se, men ibland undrar man om studielån alltid är et bästa. Kanske borde man istället gå till banken och låna pengar?

RSS 2.0