Carpe Diem

Att festa till det lite vardagen är något som vi alla borde göra lite oftare. För visst är det väl ändå så att vi alla går runt och sparar på saker tills "särskilda tillfällen". Den där vinflaskan måste vi spara till ett finare tillfälle, eller de där tallrikarna äter vi bara ur när det är nyårsafton. Så här låter argumenten dagarna ut och helt plötsligt så står vi där helt handfallna och lagom snopna. Den där fina flaskan vin kanske gick sönder och de där fina tallrikarna har fortfarande aldrig använts.
Detta illustrerar i många avseenden hur vi människor väljer att leva våra liv, och inte är det i nuet i alla fall. Istället lever i våra lov framlänges i hopp om att framtiden ska bli fylld av både lycka och glädje. Vi vill ju dricka det där fina vinet i framtiden, vid ett lyckligt tillfälle. Men varför kan vi inte istället fira den där lyckliga stunden just nu och här. Där vi befinner oss i dag.
Livet pågår ju nu i denna stund, och inte i framtiden. Att inte leva i nuet är som att trampa sig själv på tårna. För vi vet ju alla innerst inne att redan i morgon så kan detta liv vara över. Redan om om två timmar finns det en risk att livet kan ta slut, och det är en risk vi måste leva med. Och just därför så borde fler och fler anamma det sannerligen klyschiga uttrycket "Carpe Diem". För visst är det väl ändå det vi alla bara vill göra egentligen? Fånga dagen.

Inför festen

I helgen ska jag ha en stor fest, den största jag någon gång har haft, tror jag. Jag fyller jämt och tänkte dra till med en riktig baluns där alla ska vara finklädda och förhoppningsvis så roligt som det bara är möjligt. Jag har köpt in tjugotalet flaskor skumpa, köpt en ordentligt dyr, men tjusig klänning, och skickat iväg alla inbjudningar. Till min glädje har nästan alla OSA:t "ja" så det kommer nog bli ett stort gäng gäster.

Jag var lite orolig för själva städningen dock. Jag har letat lite efter en städfirma i Göteborg, och hittat ett par bra kandidater. Det blir helt enkelt för jobbigt att sköta hela städningen innan och hela städningen efter själv. Dessutom kan man knappast ha lika kul om man för varje tappat chips eller utspillt glas måste tänka "Vad jobbigt det där ska bli att städa upp sen..."

Det ska bli kul att ha fest, det var ett tag sedan. Så nu känns det som att jag verkligen kan och ska slå på stort, eftersom att det är ganska ovanligt i mitt liv att man verkligen gör ett ordentligt party av en födelsedag. Jag ska visa mina kompisar hur det ska göras! :)

Lär dig mer om vin

Att bli vinkunnig är inte alltid det lättaste. Faktum är att det är en process som kan vara väldigt lång och krånglig. Detta främst på grund av att man behöver lång erfarenhet och man bör delvis vara intresserad av historien kring vinet och dess utveckling.

Lika viktigt är det att förstå att de fina och bästa vinerna inte köps på systemet utan beställs från nätet antingen via exempelvis Wineagency eller andra stora leverantörer som säljer alkohol på nätet.

Först då så kommer man att kunna ta del av de viner som är värda att lägga på minnet och dela med sig av med andra. Det är även först då som den riktiga kunskapen och insikten om vinet kommer att uppenbara sig.


Hur man effektiviserar på jobbet

Jag är inne i en period då jag, som jag skrev i mitt senaste inlägg, har ett ganska stort behov av att ha roligt och inte bara slita. Men ett sätt att göra det lite trevligare för sig själv är faktiskt att göra det mer effektivt på jobbet. Om allting bara är en oreda och det inte går att hitta saker så blir ju jobbet både trögare och tråkigare.
Jag kan tipsa om att skapa system för så mycket som möjligt, för det gör verkligen skillnad i hur produktiv man är. Några exempel är miljöledningssystem, effektivitetssystem, ledningssystem och så vidare.
Om man till exempel är lite dålig på att hålla ordning i sin hårddisk - ta en eftermiddag och bara rensa upp! Du kommer bli lättad av hur mycket enklare det blir att hitta och få översikt. Eller har du ett stökigt skrivbord - köp fem papperssamlare, märk dem med etiketter, och dela upp dina papper så att du vet var du har allt!

Det kan också vara praktiskt att implementera ett par system hemmavid - exempelvis ordna dina böcker i bokstavsordning. Sådana här saker kan låta tråkiga, men i längden är man ju ohyggligt hjälpt av dem. Utmaningen kan bli att behålla det system man har inlett, men det brukar ofta fungera fint bara man har lite disciplin.

Det viktiga är att man kommer ihåg att målet är att ha roligt och trevligt, inte att slita sönder sig! Då är det ju inte till någon nytta ifall man har bra system för allt, om man sedan ändå ligger flämtandes på golvet och undrar vart livet har tagit vägen :)



Njutning till folket


Nuförtiden handlar allt om att vara effektiv, att leverera och att vara pliktmedveten på olika sätt. Och visst, självklart måste man vara en god medborgare, en god anställd, en god förälder, ett gott syskon, en god vän, en god medmänniska och en god vad-det-nu-är. Men måste man inte få ha det lite bra också?

Det finns så många små sätt att njuta av vardagen på, som man ofta glömmer bort. Det krävs bara småsaker, som att ta ett fotbad när man kommer hem eller laga något extra gott till middag. Varför inte ha extra mysig strumporr på sig, bestämma sig för att för en gångs skull gå ut med frugan och hitta sexleksaker, gå på massage, prova att krama varannan person man möter eller köpa med en liten godisbit till kaffet bara för att det är måndag?

Det är ju jätteviktigt att man har det roligt och skönt också, och inte bara levererar på olika sätt. Ifall man stirrar sig blind på prestation och prestige hela tiden, riskerar man att bli så ambitiös att inget i stället blir kul. Visst, jobb är nödvändigt och om det är roligt är det toppen. Men det får inte gå för långt. Kom ihåg att njuta också, svenskar!

RSS 2.0