Köp på nätet

Betalar du med kort när du handlar kläder, klockor eller teknik på nätet? Troligtvis, då det har blivit det absolut vanligaste betalningslösningen för handel online. Att betala med kort är smidigt, går snabbt och känns tryggt. Men hur säkert är det egentligen?

De flesta butiker online använder sig vid kortbetalning av något som heter 3-D Secure. Enkelt förklarat innebär det att du som kund i kassan intygar att du verkligen är den som du utger dig att vara, alltså kortets ägare. De som först började med detta var kreditkortsföretaget VISA. Du känner säkert igen frasen ”Verified by Visa”. Många andra insåg fördelen med detta säkra system och det tog därför inte lång tid förrän exempelvis Mastercard hakade på, med deras Mastercard Secure Code.

3-D Secure går till på det viset att du när du ska betala i en webbshop fyller i namn, kortets nummer och en speciell tre-siffrig kod som står på baksidan av ditt kreditkort, CVV koden. När detta är gjort begär din bank ytterligare ett lösenord, för att verkligen säkra att det är du som är kortets ägare. Jämför man det med att handla i en vanlig butik är detta det samma som att ange PIN-koden, något som du säkert har gjort ett flertal gånger. CVV koden användes tidigare för att förhindra bedrägerier, men då koden finns tryckt på baksidan av kortet är den naturligtvis lätt att missbruka. När 3-D Secure infördes kom alltså ännu ett lösenord till, som inte ska förvaras i närheten av kortet, och bedrägerierna har därför minskat något. När du betalar med ditt kort online är det därför viktigt att du försäkrar dig om att butiken är knutna till 3D secure, om du vill vara så säker som det går vid kortbetalning. Men visst finns det många butiker som inte använder sig av denna betalningslösning. Om du blir av med pengar på ditt kreditkort, som du inte själv alltså har handlat upp, brukar man i nästan alla fall få tillbaka pengarna från banken eller kreditkortsföretaget. Dock kan det ta lång tid och vara en krånglig process, så bäst är alltså om du redan från början försöker att se till att använda så säkra betalningslösningar som möjligt när du shoppar online. Riktigt säker kan du dock aldrig vara, så ta för vana att ofta kontrollera ditt korts transaktioner och spärra omedelbart kortet om något verkar konstigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0